De Hersenhap zorgt voor problemen in Leuven en Gent

Hugo Matthysen licht zijn nieuwste voorstelling graag even toe.
(naar een interview verschenen in Het Nieuwsblad op 3/05/2015)

Powerduo Tine Embrechts en Karlijn Sileghem brengen volgend theaterseizoen de eigenzinnige pop-up zaak ‘De Hersenhap’ – van de hand van Hugo Matthysen – naar 30CC/Schouwburg in Leuven en Kunstencentrum Vooruit in Gent. Verwacht in deze hedendaagse boetiek geen gemakkelijk verteerbare maaltijden, maar wel een hors-d’oeuvres aan… problemen. Deze hersenkronkel kon alleen maar afkomstig zijn van een van Vlaanderens meest absurde tv- en theaterauteurs: Hugo Matthysen (Het Peulengaleis, Clement Peerens Explosition, Anneliezen).

“Rustig nadenken in een stijlvol kader”

Als broodnodige opluchting in deze tijden met meer dan genoeg kopzorgen, presenteren Tine en Karlijn in dit muzikaal theaterstuk een luchtig arsenaal aan à la carte problemen. Persoonlijke, emotionele dilemma’s zijn de specialiteit van het huis. Maar ook mondiale kwesties of vraagstukken over kunst en cultuur worden er geserveerd. “Veel mensen zouden wel eens graag willen nadenken, maar weten niet goed waarover. Twee vrouwen openen een etablissement dat hen daarbij kan helpen”, aldus Hugo Matthysen. Het stuk vertelt het verhaal over het reilen en zeilen van deze probleemspeciaalzaak en wat voor problemen dat op zijn beurt ook met zich meebrengt: “Het is een verhaal van vallen en opstaan”.

Probleemloze samenwerking

Zowel Tine Embrechts en Karlijn Sileghem zijn niet aan hun proefstuk toe, en deelden de spotlights al vaker bij projecten van Clements Peerens’ alter-ego. Hij kent zijn twee hoofdrolspeelsters na jaren samenwerking dan ook vrij goed: “Dit stuk heb ik wel speciaal geschreven met hen in gedachten. Bij hen heb ik vooraf een idee hoe het zal klinken en of het zal werken. In mijn hoofd hoor ik hen praten”.

Live ondersteuning

De voorstelling wordt muzikaal ondersteund door Ronny Mosuse en Aram Van Ballaert. Volgens Matthysen is die muziek onmisbaar in het stuk: “Ik zal niet zeggen dat het een musical is, maar de nummers passen wel in de vertelling, ze zijn inhoudelijk verbonden met de handeling op de scène. Eigenlijk zijn ze de scharniermomenten in het stuk”. Karlijn en Tine zijn trouwens ook uitstekende zangeressen volgens de schrijver van ‘De Hersenhap’.

Reserveer zeker uw plekje

Laat maître Matthysen je vooral zelf overtuigen: “Wel, het wordt een grappige voorstelling met veel muziek. (…) En het gaat over deze tijd. Veel mensen, en van alle leeftijden, leven veel meer in onzekerheid dan een jaar of tien geleden. Ze twijfelen of ze hun job nog kunnen houden, ze hebben het gevoel dat de poten onder hun stoel langzaam worden doorgezaagd en vragen zich af of ze over drie of vijf jaar nog op dezelfde plek zullen zitten. Dat is de achtergrond van het verhaal. Ja, er zal niet alleen worden nagedacht in de nieuwe zaak ‘De Hersenhap’, maar ook in de zaal. Ik hoop dat iedereen hartelijk zal meedenken”.

De Hersenhap op zondag 28 februari 2016 in 30CC/Schouwburg Leuven en 5 maart 2016 in de Theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit te Gent. Kom dat zien!

Tickets via: https://www.livecomedy.be/event-category/de-hersenhap/

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
We gebruiken cookies op deze website om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door verder te gaan, gaat u hiermee akkoord. Meer informatie